Biochemical Assessment of Humate-Sapropel Raw Materials of the Small Simaginsky Lake
- Authors: Rumyantsev V.A.1, Puhalsky J.V.2, Loskutov S.I.2, Shaposhnikov A.I.3, Rumyantseva O.I.4, Kosulnikov Y.V.3, Kovalchuk A.I.3, Gorodnova L.A.2, Nikiticheva G.V.2, Mityukov A.S.5
-
Affiliations:
- Saint Petersburg Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
- Pushkin Leningrad State University
- All-Russia Research Institute for Agricultural Microbiology
- Peter the Great Saint Petersburg Polytechnic University
- Institute of Limnology of the Russian Academy of Sciences – a branch of the Saint Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences
- Issue: Vol 518, No 2 (2024)
- Pages: 366-376
- Section: GEOBIOLOGY
- Submitted: 31.01.2025
- Published: 15.12.2024
- URL: https://ter-arkhiv.ru/2686-7397/article/view/649917
- DOI: https://doi.org/10.31857/S2686739724100193
- ID: 649917
Cite item
Abstract
The article presents the biochemical composition of sapropels from Lake Small Simagen, studied using modern methods of atomic emission spectrometry (ICP-AE) and high-performance liquid chromatography (HPLC). This source of organic matter is now the least in demand in the country; many deposits are abandoned. However, such organic colloids and their humic extracts are not inferior in their spectrum of action to extracts from peat or coal. The study showed the predominance of the proportion of potassium and sodium in the gross composition of macroelements. Among microelements, both in bulk and in mobile forms, iron and manganese ions dominated. Apparently, the Fe cation is bound in polyligand forms with carboxylic acids. The ratio of these two elements in the samples averaged 10:1 – Fe:Mn. The content of heavy metals was within the limits acceptable for sapropel fertilizers according to GOST R 54000–2010. The results obtained during the study can be further used in the biotechnology of intensive crop production, when growing crops in a hydroponic environment while minimizing the use of synthetic fertilizers. In addition, since carbohydrates were found in all studied samples of these raw materials, the extracts can be used in the development of modified nutrient media in the field of agricultural microbiology to stabilize the titer of beneficial rhizobacteria.
Full Text

About the authors
V. A. Rumyantsev
Saint Petersburg Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Author for correspondence.
Email: rum.ran@mail.ru
Academician of the RAS
Russian Federation, Saint PetersburgJ. V. Puhalsky
Pushkin Leningrad State University
Email: puhalskyyan@gmail.com
Russian Federation, Saint Petersburg
S. I. Loskutov
Pushkin Leningrad State University
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
A. I. Shaposhnikov
All-Russia Research Institute for Agricultural Microbiology
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
O. I. Rumyantseva
Peter the Great Saint Petersburg Polytechnic University
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
Yu. V. Kosulnikov
All-Russia Research Institute for Agricultural Microbiology
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
A. I. Kovalchuk
All-Russia Research Institute for Agricultural Microbiology
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
L. A. Gorodnova
Pushkin Leningrad State University
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
G. V. Nikiticheva
Pushkin Leningrad State University
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
A. S. Mityukov
Institute of Limnology of the Russian Academy of Sciences – a branch of the Saint Petersburg Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences
Email: rum.ran@mail.ru
Russian Federation, Saint Petersburg
References
- Штин С. М. Озерные сапропели и их комплексное освоение. Учебное пособие. М., 2005. 84 с.
- Косов В. И. Сапропель: ресурсы, технологии, геоэкология. СПб.: Наука, 2007. 223 с.
- Елисеев А. Н., Багута М. Ю., Белова С. С., Степанов А. А. Химический состав и биологические свойства сапропеля // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2011. № 1. С. 65–67.
- Митюков А. С., Румянцев В. А., Крюков Л. Н., Ярошевич Г. С. Сапропель и перспективы его использования в аграрном секторе экономики // Общество. Среда. Развитие. 2016. № 2 (39). С. 110–114.
- Кирейчева Л. В., Яшин В. М. Эффективность применения органоминеральных удобрений на основе сапропеля // Агрохимический вестник. 2015. № 2. С. 37–40.
- Платонова Д. С., Диденко Т. А., Адеева Л. Н. Исследование состава гуминовых кислот из сапропеля //Вестник Омского университета. 2014. № 2 (72). С. 87–89.
- Макаров С. В., Николаев И. А., Максимюк Н. Н. Сапропели как источник гуминовых кислот для изготовления биогенных стимуляторов // Молодой ученый. 2017. № 20 (154). С. 170–172.
- Ежков О. В., Газизов Р. Р., Яппаров И. А., Биккинина Л. М. Х., Ежкова Д. В., Яппаров Д. А., Файзрахманов Р. Н. Влияние сапропеля на агрохимические показатели почвы, урожайность и качество овощных культур // Вестник Технологического университета. 2017. Т. 20. № 6. С. 127–130.
- Хужахметова Г. Ю., Хабиров И. К., Хасанов А. Н. Сапропель как регулятор баланса органического вещества почв и источник органического питания растений // Известия Уфимского научного центра РАН. 2017. № 3–1. С. 206–208.
- Лысакова Т. Н., Фомин И. А., Нестеренко А. В., Дмитриев П. С. Перспективы применения экстракта сапропеля с целью повышения урожайности сельскохозяйственных культур // Гидрометеорология и экология. 2019. № 3 (94). С. 7–16.
- Минаковский А. Ф., Игнатовец О. С., Шатило В. И., Сергиевич Д. С., Босак В. Н. Применение сапропеля для активации почвенных фосфатмобилизующих микроорганизмов // Вестник Белорусской государственной сельскохозяйственной академии. 2020. № 2. С. 101–106.
- Лактионов Ю. В., Попова Т. А., Андреев О. А., Ибатуллина Р. П., Кожемяков А. П. Создание стабильной формы ростстимулирующих микробиологических препаратов и их эффективность // Сельскохозяйственная биология. 2011. Т. 46. № 3. С. 116–118.
- Емельянов А. М., Иванов Н. А., Емельянов Ю. А., Серебренников В. Г., Булах В. И. Применение сапропелей в сельском хозяйстве. Екатеринбург: Свердловский СХИ, 1992. 117 с.
- Кирейчева Л. В., Хохлова О. Б. Сапропели: состав, свойства, применение. М.: Изд. РОМА, 1998. 120 с.
- Успенская О. Н., Васючков И. Ю. Микроэлементы в сапропелях – природном материале на удобрение для органического земледелия // Агрохимия. 2019. 10. С. 52–57.
- Успенская О. Н., Борисов В. А., Васючков И. Ю. Сапропель – перспективное органическое удобрение // Орошаемое земледелие. 2019. № 1. С. 50–51.
- Платонов В. В., Ларина М. А., Горохова М. Н., Белозерова Л. И., Иерусалимский К. В. Сапропели – кладовая биологически активных соединений // Вестник новых медицинских технологий. Электронное издание. 2016. № 3. С. 255–264.
- Хохлов В. И., Фомин А. И., Шилова Н. А. Применение сапропелей на удобрение. М.: Россельхозиздат, 1986. 40 с.
- Позднякова В. Ф., Сенченко М. А., Сорокин А. Н. Влияние сапропеля на содержание минеральных веществ в сельскохозяйственных культурах // Вестник АПК Верхневолжья. 2022. № 4 (60). С. 68–3.
- Дементьев В.А. Сапропель как источник альтернативной энергии и натуральных органических удобрений // Горный информационно-аналитический бюллетень (научно-технический журнал). 2014. № 6. С. 67–70.
Supplementary files
