Clinical characteristics of dyspepsia in patients with diabetes mellitus type 2


Cite item

Full Text

Abstract

AIM: To estimate the prevalence of dyspepsia and to study its clinical manifestations and risk factors in patients with type 2 diabetes mellitus/MATERIAL AND METHODS: One hundred and seven patients with type 2 DM and 33 with functional dyspepsia were examined. A clinical and laboratory study and testing were made to identify the symptoms of dyspepsia; dyspepsia-associated factors were studied/RESULTS: Dyspepsia was observed in 71.0 % of the examined patients with type 2 DM. It may be attributed to organic gastrointestinal tract (GIT) diseases only in 42.3% of cases. In the type 2 DM patients, dyspepsia that could not be explained by organic GIT diseases was mainly manifested by a dyskinetic type while an ulcer-like type was prevalent in those with organic GIT diseases. In the patients with type 2 DM, dyspepsia that could not be accounted for GIT diseases was associated with the duration of carbohydrate metabolism disturbance, the presence of diabetic complications, Helicobacter pylori infection, and patient age. Some symptoms of dyspepsia (repletion and epigastric discomfort), which could not be explained by organic GIT diseases in patients with type 2 DM were associated with diabetic complications and carbohydrate metabolic parameters/CONCLUSION: Dyspepsia in type 2 DM was observed in 71% of cases; it can be due to organic GIT diseases in 42.3% and its association with digestive organ pathology was not revealed in 57.7%.

Full Text

Клиническая характеристика синдрома диспепсии у больных сахарным диабетом 2-го типа. - Резюме. Цель исследования. Оценка распространенности и изучение клинических проявлений синдрома диспепсии и факторов, ассоциированных с его возникновением, у больных сахарным диабетом (СД) 2-го типа. Материалы и методы. Обследовали 107 больных СД 2-го типа и 33 пациентов с функциональной диспепсией. Проведено клинико-лабораторное исследование, тестирование для выявления симптомов диспепсии, изучение факторов, ассоциированных с диспепсией. Результаты. Среди обследованных больных СД 2-го типа синдром диспепсии наблюдался у 71%. Только в 42,3% случаев его можно было объяснить органическими заболеваниями желудочно-кишечного тракта (ЖКТ). Синдром диспепсии у больных СД 2-го типа, который нельзя объяснить органическими заболеваниями ЖКТ, проявлялся преимущественно дискинетическим вариантом, в то время как у больных СД 2-го типа с органическими заболеваниями ЖКТ и пациентов с функциональной диспепсией преобладал язвенноподобный вариант. Синдром диспепсии у больных СД 2-го типа, который нельзя объяснить заболеваниями ЖКТ, ассоциировался с длительностью нарушений углеводного обмена, наличием осложнений СД, хеликобактерной инфекцией и возрастом больных. Отдельные проявления синдрома диспепсии (симптом переполнения и дискомфорта в эпигастрии), которые нельзя объяснить у больных СД 2-го типа органическими заболеваниями ЖКТ, ассоциировались с осложнениями СД и показателями углеводного обмена. Заключение. Синдром диспепсии при СД 2-го типа наблюдается в 71% случаев; в 42,3% его можно объяснить органическими заболеваниями ЖКТ, а в 57,7% связи с патологией органов пищеварения не выявлено.
×

About the authors

M F Osipenko

Email: ngma@bk.ru

E A Zhuk

Email: ezhuk@mail.ru

O V Medvedeva

References

  1. Дедов И., Шестакова М.В. Алгоритмы специализированной медицинской помощи больным сахарным диабетом. Сахарный диабет Приложение к журналу 2011; 3: 1-72.
  2. Дедов И.И., Мельниченко Г.А. Эндокринология: Национальное руководство. М: ГЕОТАР-Медиа 2011; 120-151, 253-329.
  3. Лейтес Ю.Г., Галстян Г.Р., Марченко Е.В. Гастроэнтерологические осложнения сахарного диабета. Consilium medicum Приложение: Гастроэнтерология 2007; 2: 25-32.
  4. Harmon R.C., Peura D.A. Evaluation and Management of Dyspepsia. Ther Adv Gastroenterol 2010; 3 (2): 87-98.
  5. Tack J., Talley N.J., Camilleri M. et al. Functional gastroduodenal disorders. Gastroenterology 2006; 130 (5): 1466-1479.
  6. Talley N.J., Stanghellini V., Heading R.C. et al. Functional gastroduodenal disorders. Gut 1999; 45 (Suppl. II): II37-II42.
  7. Keohane J., Quigley E.M. Functional dyspepsia: The role of visceral hypersensitivity in its pathogenesis. World J Gastoenterol 2006; 12 (17): 2672-2676.
  8. Talley N.J., Stanghellini V., Heading R.C. et al. Functional gastroduodenal disorders. In: Drossman D.A. (ed) Rome II. The Functional Gastrointestinal Disorders, 2nd ed. Allen Press 2000: 299-350.
  9. Abid S., Rizvi A., Jahan F. Poor glycaemic control is the major factor associated with increased frequency of gastrointestinal symptoms in patients with diabetes mellitus. J Pak Med Assoc 2007; 57 (7): 345-349.
  10. Oh J.H., Choi M.J., Kang M.I. et al. The prevalence of gastrointestinal symptoms in patients with non-insulin dependent diabetes mellitus. Korean J Intern Med 2009; 24 (4): 309-317.
  11. Devrajani B.R., Shah S.Z., Soomro A.A., Devrajani T. Type 2 diabetes mellitus: A risk factor for Helicobacter pylori infection: A hospital based case-control study. Int J Diabetes Dev Ctries 2010; 30 (1): 22-26.
  12. Gulcelik N.E., Kaya E., Demirbas B. et al. Helicobacter pylori prevalence in diabetic patients and its relationship with dyspepsia and autonomic neuropathy. J Endocrinol Invest 2005; 28 (3): 214-217.
  13. Quan C., Talley N.J., Jones M.P. et al. Gastrointestinal symptoms and glycemic control in diabetes mellitus: a longitudinal population study. Eur J Gastroenterol Hepatol 2008; 20 (9): 888-897.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2013 Consilium Medicum

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
 

Address of the Editorial Office:

  • Alabyan Street, 13/1, Moscow, 127055, Russian Federation

Correspondence address:

  • Alabyan Street, 13/1, Moscow, 127055, Russian Federation

Managing Editor:

  • Tel.: +7 (926) 905-41-26
  • E-mail: e.gorbacheva@ter-arkhiv.ru

 

© 2018-2021 "Consilium Medicum" Publishing house


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies